Kulinarske bilješke
Gastrolovka
Blog
utorak, travanj 24, 2012

Ne krijem da sam jedan od onih fanatičnih obožavatelja čokolade i da mi je slatki dio obroka često presudan i važniji od onog slanog. Imam "sweet tooth" i rijetko ću propustiti priliku da kušam bilo što čokoladno ili pak da usporedno testiram čokolade od najjeftinijih (koje su divne samo kad ženski hormoni imaju party) do najfinijih i egzotičnih. Ali s tim dolazi i vrlo kritični pogled na slastice od čokolade.

Kod nas se posljednjih desetak godina prilično razvila kultura pripremanja slastica u ugostiteljstvu i mnogi izbirljivi gosti znaju cijeniti kvalitetu ali i kazniti šlamperaj. No s krizom se smanjilo to uživanje u javnim prostorima, drugim riječima, sve si teže možemo priuštiti odlaske u restorane.

Pasionirane ljubitelje čokolade to ne može i neće pokolebati da povremeno uživaju u delicijama punih okusa i raspamete se od svilenkastog okusa čokolade, pa makar to bilo u jednoj od najjednostavnijih torti koje sam imala prilike spraviti.

Recept sam našla na webu, sasvim slučajno, a zbog jednostavnosti sam mu odmah dala šansu. I bez lažne skromnosti ću reći da je to vjerojatno jedna od najboljih slastica koje sam pripremila s tih pet namirnica. Autorica recepta je australska chefica poznata po pripremi jela za ljude s malo vremena za kuhanje, šarmantna Anna Gare. A recept je sljedeći: 

 

Božanstvena čokoladna torta



Sastojci:

300 g kvalitetne tamne čokolade (i mrvica soli koja je uvijek oplemeni, ako maslac nije slan)
180 g maslaca
180 g šećera (100 g ako je čokolada slađa)
3 pune žlice glatkog brašna
3 jaja

Priprema:

1. Otopiti čokoladu, maslac i šećer na pari dok ne bude fina glatka masa.
2. Dodati brašno i promiješati.
3. Dodavati jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakoga.
4. Uliti masu u model za tortu (promjera cca 25 cm).
5. Peći 10 minuta na 200 stupnjeva C.
6. Smanjiti temperaturu na 150 stupnjeva C i peći još 30 minuta.
7. Izvaditi, ohladiti i posuti šećerom u prahu.
8. Uživati s osmjehom na licu!

 

Torta će biti niska i vrlo sočna, s intenzivnim okusom čokolade. Zbog toga se izvrsno kombinira na tanjuriću sa sladoledom od vanilije ili svježim jagodama sa šlagom.

Možda nije najotmjenija ili najkompliciranija torta na svijetu, ali sasvim sigurno ima najbolji omjer namirnica i nezahtjevne pripreme spram dobivenog okusa. Uostalom, uvjerite se sami :)

Gastrolovka

gastrolovka @ 11:32 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 26, 2011
Vrijeme recesije mnoge je natjeralo da zavire na one police u trgovinama koje su uspješno izbjegavali, kupujući isključivo najsvježije voće, povrće i meso. Tijekom posljednjih nekoliko godina na tim su se policama nagomilali proizvodi za koje su nam roditelji govorili da su "umjetna hrana", "nezdravi nadomjesci" i slično opisani, gotovo pogubni primjerci prehrambenih artikala.

No vremena se mijenjaju. Standardi rastu kontrolom kvalitete i sve strožim zakonima. Hrvatska je na početku tog puta koji je u razvijenijim zemljama, osobito EU, dosegao razinu zadovoljavajuću za konzumente. U državama s EU legislativama, javnost ima pravo tražiti i dobiti sve odgovore po pitanjima standarda proizvoda i usluga svih vrsta, pa tako i hrane. Konkurencija među proizvođačima čini proizvodnju hrane sve kvalitetnijom, manje štetnom i potpuno transparentnom. Sadržaj mora odgovarati onome na pakiranju, a nejasnim nazivima tu nema mjesta.



Osim toga, radno vrijeme tijekom tjedna mnogima ne ostavlja sat-dva dnevno za pripremu obroka, što se obično nadoknađuje vikendom, kad se kuhanje pretvara u strastveni doživljaj za obitelj, prijatelje ili pak samo za sebe. Stoga se tijekom tjedna, umjesto gotove brze hrane iz nekog od brojnih lokalnih "takeaway" restorana mnogi odlučuju na brzinsko pripremanje zdravijeg obroka, u vlastitoj kuhinji.

Tijekom boravka u Velikoj Britaniji koristim priliku upoznati se s prehrambenim artiklima koji značajno štede vrijeme i novac, a koji su visokoga standarda kvalitete.

Zakoni u Velikoj Britaniji izuzetno su strogi i vrlo striktni kad je u pitanju hrana. Kontrole i kazne su na najvišem nivou, a svaka eventualna prevara konzumenata skupo se plaća. To mi daje razloga vjerovati onome što vidim. Na žalost, takvo što ne osjećam u Hrvatskoj i vjerojatno će proći podosta vremena prije nego hrvatska javnost postane dovoljno osjetljiva da postavi svoje kriterije nadležnima, koji će onda ispunjavati ono za što ih ta ista javnost plaća.

U slast! :)

Gastrolovka

 

gastrolovka @ 13:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 26, 2011
Potaknuta brojnim posjetima ovog bloga zbog provjere informacija s nekih portala, nakon dugo vremena pišem post jer opet imam nešto za reći.

Tužno je kako se svaka prilika da se u Hrvatskoj nekoga ocrni, zgazi ili uspori koristi svim silama, a najčešće u krajnje sebične svrhe i, naravno, zarade. Od samog Masterchef showa, mišljenje o kojemu ću ovaj put zadržati za sebe, nisam očekivala ništa i nije me privukao ničime, jer je umijeće kulinarstva tamo daleko u drugom planu, iza reality showa i tričarija o ljudima koji su tamo u bilo kojoj ulozi.

Srđanu Jevtić sam susrela samo jednom, taj put kad sam napravila kratki prikaz Male krčme Skalinada. Osobno je ne poznajem niti smo u kontaktu, ali svakako cijenim svaki njen napor koji je uložila tog dana da pripremi izuzetna jela, ne znajući da će slike i tekst o tome izaći na ovom blogu.



Da li je bila šefica kuhinje ili ne, pitanje je na koje zapravo ne postoji precizan odgovor. U našim je restoranima najmanje ispravno prijavljenih ljudi, jer, nemojmo se varati, ljudi rade prijavljeni na slabije plaćena radna mjesta, neprijavljeni, kako god, bitno da rade. U državi koja još uvijek ima silne probleme s tim, ne može se očekivati da je ono što piše na papiru ujedno i pravo stanje stvari.



No, svakako uzimam u obzir da je uloga šefa kuhinje ne samo u spravljanju jela, već u kreiranju ponude i kontroli svih procesa i ljudi, za što objektivno nemam dokaza da je Srđana i činila. U razgovoru, kako je i navedeno, po njenim sam izjavama sasvim opravdano dobila dojam da su ta jela bila njena kreacija. Što je zapravo vrlo pohvalno i vlasnik bi se trebao ponositi takvim potencijalom, ukoliko je to, naravno, istina.

Istovremeno, čitave četiri godine taj je prikaz na ovom blogu, a niti jednom me nitko iz Skalinade nije obavijestio da je u tekstu iznesena ikoja neistina.

Ako je tekst uzet kao ikakav dokaz koji je moguće naštetio Srđani u natjecanju amatera, uputit ću joj iskrenu ispriku, no istovremeno i kritiku društvu koje toliko slijepo vjeruje serviranim informacijama izvučenima iz konteksta, umjesto da ponekad ipak pogleda u svoje slabosti prije nego nasrne.

Vjerujem da se Srđanin kreativni potencijal neće zaustaviti na jednom banalnom televizijskom showu i da će u njenoj radnoj knjižici doista i stajati titula koju je, u mojim očima, zaslužila još onda kad me oduševila originalnošću i neuobičajenim pristupom kuhinji, kakva bi se trebala cijeniti i podržavati mislimo li napredovati u gastronomiji.

Do daljnjega, pozdrav!



gastrolovka @ 18:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 6, 2008
U zagrebačkom muzeju Mimara će se u petak i subotu, 7. i 8. ožujka održati prvi Wine Gourmet Festival. Sama manifestacija biti će i izložba i festival i skup predavanja i radionica, ali ono što mi se čini najzanimljivije u njoj jest najava da će u Kazalištu okusa, kako su nazvali gastronomski dio priče, biti prvi put izložen hrvatskoj javnosti Molteni štednjak!



Molteni

Jedina Molteni kuhinja u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, je u dubrovačkom hotelu More. Vjerujem da svi koji su imali prilike vidjeti je, nisu ostali ravnodušni.

Ono što me fascinira kod tog štednjaka, osim što ga koriste najpoznatiji i najhvaljeniji svjetski chefovi (sigurno ne bez razloga), jest činjenica da se radi o najelegantnijem i bez sumnje najljepšem primjerku kojeg se može naći u kuhinji i uopće ne sumnjam da bi ga svaki kuhar rado svakodnevno koristio. A osim što je, očekivano, skup (a cijena je opravdana kad vidite o čemu se zapravo radi), takav se štednjak, pa i cijela Molteni linija, izrađuje po narudžbi prema odabiru kupca. Dizajn ove francuske linije malo koga ostavlja ravnodušnim, a kako čujem, Molteni kuhinja krasi i nemalo privatnih kuhinja. Ipak, to je profesionalni štednjak koji može biti ponos svakog restorana.




Na Wine Gourmet Festivalu u Mimari, osim što će se moći kušati brojna izuzetna vina, na Molteni štednjaku i Electroluxovoj kuhinji kuhati će deset vrhunskih kuhara, i to redom:

Petak, 7.3.

11.30 - Damir Modrušan (Restaurant Zigante, Livade)
13.00 - Massimo Riccioli (Restoran La Rosetta, Rim, Italija) - nositelj Michelinove zvjezdice
14.30 - Zlatko Marinović (Restoran Noštromo, Split) - Hrvatski Zlatni kuhar 2006
16.00 - Roland Schiembri (Cesar's Palace, Marseille, Francuska)
17.30 - Jozef Oseli (Hotel Lev, Ljubljana, Slovenija) - trivia: butler Josipa Broza Tita

Subota, 8.3.

11.00 - Zdravko Tomšić (Restoran/Hotel Lovranska Draga, Lovranska Draga)
12.30 - Patricia Castillo Rebufa (Francuska)
14.00 - Branko Ognjenović (Restoran Bon Apetit, Zagreb)
15.30 - Medardo Gualtieri (Italija)
17.00 - Marin Rendić (Hotel Nautica, Novigrad)



Molteni

Ne sumnjam da će svakome od ovih kuhara biti posebno zadovoljstvo pripremati jela na Molteniju, a posjetitelji nek se naoružaju dobrim apetitom i foto aparatima! Ja sigurno hoću :-).


Gastrolovka

gastrolovka @ 22:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 15, 2007
Matija Balent


Dani hrvatskog kulinarstva, najznačajnija godišnja manifestacija Hrvatskog kuharskog saveza i kulinarske struke održavala se u opatijskom hotelu Ambasador od 9. do 14. studenog ove godine.

Rano ujutro u srijedu 14. studenog dovršena su natjecanja u posljednjem od tri zadatka postavljena pred sudionike ovogodišnjeg Državnog prvenstva kuhara. Od ukupno 79 prijavljenih natjecatelja, deset finalista natjecalo se u posljednjoj kategoriji - Svečani menu. Nakon zbrajanja bodova iz svih kategorija pobjednikom je proglašen Matija Balent, šef kuhinje hotela "Antunović" iz Zagreba.

Rezultati natjecanja za Prvaka države 2007.:
1. Matija Balent, Hotel "Antunović", Zagreb
2. Anđelko Levanić, Hotel "Turist", Varaždin
3. Hrvoje Zirojević, Restoran "Noštromo", Split
4. Berislav Lacković, Restoran "Bon Appetit", Zagreb
5. Nikolina Lončar, Restoran "Zlatan", Koprivnica
6. Željko Neven Bremec, Gradska Kavana, Brand d.o.o., Lovran
7. Grozdana Bohorč, Restoran "Fantasy", Ludbreg
8. Tomislav Hruban, Hotel "The Westin", HUP d.d., Zagreb
9. Marija Denžić, Hotel "Minerva", Varaždinske Toplice
10. Dragan Visković, Restoran "Domino", Dramalj

Medalje trojici najbolje plasiranih natjecatelja uručio je Predsjednik Republike Hrvatske g. Stjepan Mesić, uz pomoć Predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza g. Damira Crlenog te prošlogodišnjeg Prvaka države g. Miroslava Dolovčaka.

Osim najboljima u uspješnom poretku Predsjednik Mesić dodjelio je medalje i pobjednicima 2. Kamelija kupa, natjecanja ekipa učenika srednjih škola. Ovo natjecanje održano je na početku Dana hrvatskog kulinarstva, a sudjelovalo je 14 ekipa iz 11 škola od Đakova do Splita. Pobjednici 2. Kamelija kupa su učenici Obrtničke škola „Antuna Horvata“ iz Đakova Marta Kartelo, Marijan Vidaković, Aleksandar Lazarov i mentorica Nevenka Kokalović.

Čestitam svima na uspjehu i vjerujem da će se ovakvim načinom promoviranja kuharske struke podići ne samo razina kvalitete naše ugostiteljske ponude, već i vrijednost vrhunskih majstora koji istu kreiraju.


Gastrolovka

gastrolovka @ 09:49 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Kontaktirajte me na:
  • gastrolovka@gmail.com
  • Svi tekstovi vlasništvo su urednice bloga. Molim nemojte ih kopirati niti objavljivati bez oznake autorstva. Za dodatne informacije kontaktirajte me mailom. Zahvaljujem.
EP
Add to Aboogy
Dodaj ovaj blog u svoj Aboogy.
Index.hr
Nema zapisa.